Art Nouveau och 70-tal

I dag skriver vi om den otroligt populära strömningen som i folkmun heter industristil. Detta är lite ruffigare inredning med känsla av gammal verkstad och mäkta poppis i Sverige. Samtidigt kommer 1970-talet igen, i både kläder och inredning.

 

Mobelteam.seMånga är det som vill inreda med en ton av vintage och forna dagars glam. Det är ibland svårt att få till stilen dock. Med möbler från house doctor fångar du verkligen känslan av ett tidlöst hem. Sedan gäller det att välja konst och accentfärger som man själv älskar och vill leva i.

I VLT kan vi läsa att industristilen har gått från något som förmodades vara en kortare trend, till att bli en av de mer klassiska inredningarna som markerar både vår samtid och dåtiden. Men från var kommer denna råa och opolerade stil ifrån? I några punkter kan man stolpa om det som följer:

  • Stilen har sina rötter i Jugendstil som också benämns som Art Nouveau
  • Dessa stilar präglas av 1920-talets industriella strömningar
  • Även verkstadsmiljöer från 40-50-tal är inspirationskällor
  • I dag går detta att hitta på loppis och i butik

Starka kulörer representerar det glada 70-talet

I en annan artikel, som vi finner i Sundsvalls Tidning kan vi läsa om ett par som har inspirerats, inte av industrin, men av 1970-talet när de inrett sin tegelvilla. De har åkt på loppis i Bryssel, Budapest och Paris samt runt om i hela Sverige, för att hitta just den stil som de gillar. Färgglatt, storblommigt och mycket tapeter. Bland annat har paret köpt en annan familjs utrivda gamla teakkök, som fortfarande var i gott skick. Sedan är vissa rum alldeles röda, andra gröna och vissa med klassisk träpanel i furu. Som på 1970-talet alltså. Härligt tycker säkert många, hiskeligt tycker garanterat några. Som tur är smaken som baken.

Fler trender, särskilt vad gäller just tapeter, kan man med fördel läsa om denna artikel från Expressen. Här kan man vidare spana in de senaste trenderna när det kommer till färg och form på väggarna. Tapeter är inte alltid det lättaste att bestämma sig kring, det bästa är att beställa hem prover och sedan se hur dessa ser ut i rummet under olika tider på dagen, eftersom ljuset påverkar och ändrar färgtoner ganska markant när det skiftar.