”Bytt är Bytt” bidrar till ökat intresse för antikviteter

pexels-photo-28347-largeProgrammet ”Bytt är Bytt” började sändas i TV4 under hösten 2014 och kan ha del i dagens stora intresse kring antikviteter. Renée Nyberg är programledare och deltagarna tävlar om att värdera antikviteter, för att vinna pengar.

I tidigare inlägg har vi skrivit om Art Nouveau och 70-tal, eller industristil som det kallas idag. Det har haft en otrolig framfart som också beror på dagens trender och popularitet kring begagnad inredning och antikviteter. Något som har ökat intresset för denna trend är det populära TV-programmet ”Bytt är Bytt”.

Kan vinna både stora och små summor

Deltagarna i tävlingen kan vinna både stora och små summor, som varierar från 500 kronor till en halv miljon kronor. Ganska snopet att gå hem med 500 kronor, kan man tycka, men faktum är att det är svårare än man kan tro att värdera antika föremål av olika slag. Det gäller att hela tiden tänka strategiskt och att faktiskt ha koll på vilka typer av föremål som är mer eller mindre värdefulla generellt, och sedan ställa de föremål som står framför en mot varandra. I första hand är programmet tänkt som underhållning, men har lockat fram ett stort intresse för antikviteter bland både tittare och deltagare i tävlingen. Man folkbildad av att veta om saker om historiska föremål. Det är väldigt svårt att gissa rätt eftersom värdeord som museiföremål och andra värderade ord kan sätta käppar i skallen på en, och plötsligt står deltagare där och värderar ett föremål värt 500 000 för 500 kronor istället. 

”Intresset är väldigt stort och folk är väldigt roade av antikviteter. Vad som gör det här formatet unikt är att det inte bara handlar om att få sina saker värderade utan att det också finns ett tävlingsmoment.” Säger Renée Nyberg till Svenska Dagbladet.