Att köpa nya möbler är dyrt. Och dåligt ur ett miljöperspektiv. Dessutom kan det vara tråkigt att behöva slänga bort en särskilt omtyckt pjäs, bara för att den inte längre passar med resten av inredningen. Här är några tips för dig som vill ge dina möbler ett andra liv – i en ny skepnad.
Skär sig soffans färg mot resten av vardagsrummet? Har du precis flyttat ihop med någon – och nu försöker ni få era bohag att smälta samman på ett sömlöst sätt? Förtvivla icke – utan ta fram pyssellådan istället!
- Ett nytt tyg. Ett bra sätt att förnya en gammal möbel är att klä den i ett annat tyg. Det kan dessutom skapa en spännande fusion mellan form och färg. En tids- och stilmässig dissonans som kan få häftiga effekter. Kolla på https://www.rosahuset.com/ för tyger och inspiration.
- En ny färg. Tvätta penslarna och lägg ut tidningar på golvet. Byt färgskala, eller måla ett motiv, om du är riktigt säker på handen. Ingen möbel kommer någonsin bli mer personlig än den du målat själv. Glöm inte att underarbetet är något av det viktigaste när du målar – tvätta av möbeln ordentligt innan du börjar, för att inte riskera ojämnheter i färgen. Och spackla över eventuella skador med träspackel. Det kan också vara en bra idé att sandpappra ytorna som ska målar – för att färgen ska fästa bättre.
- Ett nytt handtag. Nya handtag på dörrar. Nya knoppar på skåp och lådor. Ett enkelt sätt att förnya och förändra byråer, garderober och köksluckor.
- Ett nytt syfte. Det finns möbler som inte längre fyller någon vardaglig funktion i våra liv. Vad ska vi göra med farfars slipssnurra? Bara fantasin sätter gränserna. Där hemma har vi till exempel ett gammalt skåp för LP-spelare, som numera tjänstgör som extraförvaring för böcker och tidningar.
- En ny plats. Om du, trots alla försök, inte lyckas få möblerna att passa in kanske det är platsen som är fel. Men kan den stå någon annanstans? Har ni ett sommarboende i familjen? En mysig liten skidstuga?
Sluta slänga möbler!
I Sverige slänger vi alldeles för mycket. En undersökning visar att sex av tio svenskar slängt en möbel inom det senaste året. Och att var fjärde svensk slängt fler än fem möbler. Och att bara ett fåtal av dessa försökt återvinna möbeln på något sätt innan den slängdes. Något som leder till ett förlorat design- och kulturarv.
Gamla möbler har ofta sin distinkta charm, en historia och ett affektionsvärde som andra nyproducerade dussinmöbler saknar. Så förvalta dem väl – och kom ihåg – återvinning är en tidlös trend.