Momskrav för second hand-butiker

Allt fler väljer att handla både kläder och möbler i andra hand, men nu när sekond hand-butiker nog tvingas börja med moms så kommer många få det svårare dels med kunder som sviker samt att varorna blir dyrare.

Man kan ställa sig frågan till vilken nytta egentligen att behöva sätta momskrav på sekond hand-butiker som till sitt första syfte är att samla in pengar till behövande och även tillgodose billigare möbler och kläder för dem som inte har fullt så mycket pengar. Ser man det på detta sätt blir det märkligt att låta organisationer behöva betala moms.

4333629-empty-brown-leather-walletAtt handla i andra hand har blivit enormt populärt och många företag går väldigt bra, vi har till och med skrivit om detta om att man väljer att köpa julklappar i andra hand då det kan ses som något mer speciellt och något som inte alla har. Men nu när det ska bli moms är det många som undrar hur framtiden kommer att bli. I en artikel på Sverigesradio går det att läsa att många sekond hand-butiker kan tvingar läggas ner på grund av momskrav, vilket är otroligt tråkigt.

25 % moms på sina varor

  • Har man öppet mer än 24 timmar i veckan måste man betala moms
  • Har man en övervägande personal som få lön måste man betala skatt.

Om man hamnar under dessa krav är man momsbefriad, men det är inte alls många som lyckas med det och gör man inte det är det lätt att man måste stänga sin verksamhet.

Vad det handlar om är att butikerna måste betala moms på det som säljs, men att de sedan kommer få tillbaka pengarna i slutet av året i form av då bidrag. Är man en liten organisation kommer man få svårare att klara av detta samt att om man höjer priserna kommer man av det med större sannolikhet att tappa kunder. Regeringen anser att organisationer får konkurrensfördelar vilket inte är så bra, men frågan är om det är bättre att små butiker kommer bli tvungna att stänga igen är bättre.