Renovera i stället för att slänga

Har du en möbel hemma som du ogärna vill slänga men som kanske sett sina bästa dagar redan? Då är det bara att renovera den! Det är enklare än du tror, i alla fall om du frågar proffsen.

Något som blir allt mer trendigt är att rusta upp gamla möbler i stället för att slänga dem, och det är faktiskt enklare än vad man kanske först tror. Har man till exempel en gammal stol är det bara att köpa tyg och klä om den för att ge den ett helt nytt liv. Och ibland behöver man bara lite färg. Men bra att tänka på om man ska måla om en möbel är förarbetet eftersom det gör att färgen fäster ordentligt och ger ett bestående resultat. I denna video tipsar inredaren Isabelle McAllister om hur du gör just detta:

Tips från proffset

Om man själv inte är händig eller kanske inte vågar ta sig an en möbel att renovera kan man alltid anlita ett proffs som gör detta å en. En person som till exempel tar sig an allt från ommålningar av möbler till större restaureringar är möbelrenoveraren Anna Löfstrand och till tidningen vlt delar hon med sig av sina tips. Till exempel understryker hon värdet av förarbetet, det är det viktigaste. Sedan poängterar hon att alla möbler kanske inte går att återställa till sitt ursprungsskick om det redan varit någon annan där med färg och målat, då kan det vara bättre att måla om till en färg man själv gillar. Om möbeln har metallbeslag är ett tips att putsa upp dessa för en ordentligt snygg finish, och om det inte går så kan man alltid köpa nya antingen moderna eller sådana som liknar de gamla. Det viktigaste att tänka på är att göra möbeln så att man själv tycker om den och att våga testa olika saker om man inte vet exakt hur man ska göra – det värsta som kan hända är att man får börja om från början igen bara.