Saker som går bra att köpa begagnat

Ingen vill nog gå runt i någon annans gamla underkläder eller badbyxor, men att bära en kostym som någon annan har ägt tidigare är det få som säger nej till, förutsatt att kostymen sitter bra. Vissa saker lämpar sig helt enkelt bättre än andra att köpa begagnade.

Den allra första bilen blir för de allra flesta en begagnad bil. Bilar är en av de vanligaste sakerna som köps och säljs begagnade, men det finns även en stor vintagemarknad för såväl gamla sportbilar som tidiga Volvo-modeller som Amazon och PV. Det kommer dock inte att handla om att köpa och sälja begagnade bilar här. Det finns andra sajter som är betydligt bättre på att ge råd på det området.

Cyklar

Precis som bilar går det utmärkt att köpa cyklar begagnade. Och precis som med bilar gäller det att se upp lite, titta noga efter dolda fel, och gärna vara lite påläst också. Var vaksam så att det inte finns några sprickor i ramar, och titta så att växlar och bromsar verkar fungera ordentligt. Visserligen kan man byta många delar, men då ska priset vara satt med hänsyn till detta. Just att det går att uppgradera i många steg är för många charmen med att äga en cykel. En skadad ram är dock svår att åtgärda.

Till skillnad från en bil kan en cykel, med rätt vård, hålla under en hel livstid, trots nästan daglig användning. Visst kan det vara svårt att hitta reservdelar till äldre cykelmodeller, men tack vare internet, inte minst Ebay och olika cykelforum, går det att hitta det allra mesta.

Porslin

Gustafsberg, Rörstrand, Gefle och Uppsala-Ekeby. Svenskt porslin från 50-talet och framåt är mycket eftertraktat nu för tiden. Och trots att efterfrågan är stor så går det fortfarande att göra riktiga fynd. Det allra bästa stället att fynda är diverse loppisar på landsbygden, men även på Myrorna i storstäderna går det att göra fynd.

Kläder

Vintagebegreppet är framför allt förknippat med kläder, inte minst med möjligheten att hitta unika plagg från förr, eller kläder i en kvalitet som inte finns längre. Det har blivit så populärt att vissa tillverkare, exempelvis Levi’s, börjat tillverka plagg i ”gammal” kvalitet och med gammalt utseende. Jeans från 1800-talet säljs också på auktion för stora summor.

Om det går bra att köpa äldre kläder så kan skor vara knepigare, framför allt om dessa är i läder. Läderskor formar sig efter bärarens fötter, och när denna process gått tillräckligt långt blir det svårt för någon annan att använda samma par skor. Därför är det alltid ett vågspel att köpa begagnade skor.