Tre vintage-tips på nätet

Internet är fantastiskt på många sätt, och det gäller inte minst när det kommer till shopping. Det känns som man kan hitta nästan vad som helst, bara man letar lite. Det gäller inte minst när det kommer till vintage och second hand. Det finns många bra sajter där tusentals prylar byter ägare varje dag, och tre av dessa är giganter.

Ebay

Ebay är utan tvekan världens största sajt för handel med begagnade prylar, och frågan är om det idag inte också är den största handelssajten över huvud taget. Huvudkontoret är beläget i San José i Kalifornien, inte särskilt långt från orterna där Google och Apple har sina huvudkontor. Ebays affärsidé är auktioner på nätet.

Ebay grundades redan 1995 och var ett av få företag som överlevde dotcom-kraschen i början av 00-talet. På sajten går det att köpa prylar från hela världen. Det här är den stora fördelen med sajten, men det gäller att se upp lite.

Det finns bedragare på Ebay, så precis som på alla andra sajter gäller att om ett erbjudande är för bra för att vara sant, då är det troligen inte sant. Dessutom kan det bli dyrt att köpa varor från länder utanför EU, eftersom man kan få betala tull för dem. Ett sätt att undvika detta är att enbart söka på europeiska sajter, som ebay.co.uk eller ebay.de.

Tradera

Tradera är precis som Ebay en auktionssajt, och ägs numera av den amerikanska auktionsjätten. Tradera är dock baserat i Sverige, vilket gör att man inte behöver betala någon tull för varorna man köper. Man bör dock vara uppmärksam på frakten.

Precis som på Ebay säljs många nya varor på Tradera, och det gäller att se upp lite. Det går dock att göra otroliga fynd, inte minst när det gäller barnkläder. Man bör dock vara beredd på att priserna kan gå upp rejält de sista minuterna innan en auktion tar slut, och då gäller det att behärska sig. Annars kan man betala mer än vad man hade tänkte sig.

Blocket

Blocket skiljer sig från de andra två beskrivna sajterna i och med att det inte är en auktionssajt. Istället är tanken i första hand att köpare och säljare ska träffas personligen och göra upp affären. På detta sätt fungerar Blocket som köpes- och säljes-annonserna i en dagstidning.

Eftersom det går att söka på prylar i hela landet går det dock att handla från andra landsdelar på Blocket. Man gör dock bäst i att bara köpa sådant som man känner sig säker på, och som uppenbarligen inte har några defekter. Att be någon skicka en cykel som man inte haft möjlighet att inspektera först är inte att rekommendera.

Bedrägerier förekommer även på Blocket, även om de på grund av hur sajten fungerar är mer ovanliga här.