Vintage och second hand

Vintage är ett låneord som från början kommer från vinvärlden, där det betyder ”årgång”. Även de som inte är vinkännare vet att vissa år ger bättre druvor, och viner gjorda på dessa viner lagras så blir de ännu bättre. Ett femtio år gammalt vin kan slå alla nytappade viner med hästlängder, om det tappades under ett bra år och dessutom är av en typ som vinner på att lagras.

På samma sätt kan det förhålla sig med kläder, och för den delen också med andra saker. Modet skiftar, och förutom designen kan även kvaliteten skifta. Olika lösningar kan föredras av olika personer, och större tillverkare kan byta leverantörer flera gånger. Det här gör att det kan finnas de som anser att ingen jeansmodell någonsin kommer att slå Levi’s 501 från 1947, eller att de bästa cyklarna var de racercyklar i stål som byggdes under det tidiga 1980-talet.

Vad som är vintage ligger mycket i betraktarens öga. Många drömmer nog om att göra det riktigt stora loppmarknadsfyndet, exempelvis en De Rosa-cykel från 1979. I takt med att det blir allt lättare att komma i kontakt med samlare och entusiaster på nätet ökar kunskapsnivån, men det går fortfarande att göra riktiga fynd. Om man inte vet var man ska börja finns det böcker i ämnet.